Hoe een performante e-mail maken?

Guy Hacha
Guy Hacha

E-mail maken - nieuwsbrief aanmakenGeweldige e-mail nieuwsbrieven maken voor maximaal customer engagement

Wij leven in een tijd waar sociale media zoals Facebook en Twitter onmisbaar zijn voor sociale en professionele contacten. Toch krijgen veel ondernemers hierdoor een tunnelvisie waardoor ze één van hun beste wapens op het gebied van klantenbinding vergeten of verwaarlozen: de e-mail nieuwsbrief.

De e-mail nieuwsbrief is nog steeds één van de beste manieren om klanten te bereiken en aan te zetten tot kopen.

Een e-mail nieuwsbrief is namelijk nog steeds één van de beste manieren om klanten te bereiken en aan te zetten tot nieuwe aankopen. Toch is zo’n goede e-mail maken voor een nieuwsbrief niet altijd even eenvoudig. Niet alleen trekt een goed geschreven e-mail meer lezers, een slechte e-mail heeft bovendien een duidelijk negatieve impact op het imago van jouw bedrijf.

Het belang van e-mail nieuwsbrieven

Door de jaren heen heeft de term e-mail nieuwsbrief verschillende betekenissen gehad. Tegenwoordig zien we een e-mail nieuwsbrief als een vorm van informatieverstrekking van bedrijven voor klanten en oud-klanten. Dit kan bijvoorbeeld een informatie bericht zijn dat er nieuwe diensten of producten beschikbaar zijn, maar ook simpelweg een link naar een nieuw blog-artikel.

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat nieuwsbrieven een onmisbare factor zijn in klantenbinding

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat nieuwsbrieven een onmisbare factor zijn in klantenbinding, mits deze goed uitgevoerd worden.

Wil jij zo’n e-mail maken?

Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Een goede “nieuwsbrief e-mail” aanmaken doe je door te letten op de volgende vier onderdelen:

De 4 essentiele onderdelen van een nieuwsbrief

  • Breng structuur aan

Een veelgemaakte fout is dat er geen structuur zit in de nieuwsbrief. Een nieuwsbrief moet niet alleen duidelijk leesbaar zijn, er moet ook consistentie zijn in alle nieuwbrieven die je verstuurt. Dit is één van de belangrijkste aspecten voor een professionele e-mail nieuwsbrief.

  • Gebruik een pakkende titel

Hoe verder je in een nieuwsbrief komt, hoe meer mensen al afgehaakt zijn. Het is dan ook belangrijk om een goede pakkende titel te gebruiken. Hierdoor wek je vanaf het begin interesse op voor de nieuwsbrief en de inhoud hiervan. Daarnaast is de titel van de nieuwsbrief vaak ook het onderwerp (subject).

Het belangrijkste is dat het bericht juist en snel te lezen is

Niet alleen is een pakkende titel essentieel voor het overbrengen van de informatie van de nieuwsbrief, ook de inhoud moet van dezelfde kwaliteit zijn. Een nieuwsbrief  maken begint dan ook bij het identificeren van de lezersgroep. Ga na wie er juist jouw nieuwsbrief zal lezen, en welke schrijfstijl het beste daarbij past. Het belangrijkste is dat het bericht juist en snel te lezen is.

  • Maak gebruik van relevante afbeeldingen

Uit recent onderzoek is gebleken dat advertenties op platformen als Facebook en Twitter die afbeeldingen gebruikten, gemiddeld 40x vaker bekeken werden dan advertenties zonder afbeelding. Een afbeelding kan niet alleen extra informatie geven over het bericht (denk hierbij aan foto’s van nieuwe producten of diensten), het dient ook als “eye catcher” (blikvanger) voor je boodschap. Dit geldt zelfs nog meer bij het aanmaken van een e-mail nieuwsbrief.

Je hoeft hiervoor niet altijd zelf foto’s te maken. Op het internet zijn talrijke diensten beschikbaar waar je miljoenen gratis royalty-vrije afbeeldingen kan vinden. Zorg wel dat de afbeelding ook daadwerkelijk past bij de boodschap die je wil overbrengen.

  • Voeg een Call To Action toe

Een nieuwsbrief is in essentie een mooi en overzichtelijk bericht met nieuws en actualiteiten. Het is dan ook een redelijk passief bericht. De beste manier om lezers van een nieuwsbrief aan te zetten om te kopen (of te leiden naar een volgende stap), is door gebruik te maken van een zogenaamde call to action.

Hierbij roep je de lezers op om iets te doen. Dit kan bijvoorbeeld een link met oproep zijn om het nieuwe product te bekijken op de website, langs te komen om het nieuwe product te zien, maar ook een andere ludieke actie. Zo kan je bijvoorbeeld een e-mail maken met een prijsvraag of winactie.

The sky is the limit als het gaat over de call to action van e-mails, zolang die maar aansluit bij het imago en de essentie van het bedrijf.

Lees ook:

Gratis SEO Analyse

4 redenen om een gratis SEO analyse te doen

Video maken voor sociale media

Hoe zelf een Video maken?

Gesproken zoekopdrachten - Ok Google

Gesproken zoekopdrachten en SEO

Heb je sociale media nodig in je bedrijf? Facebook en Twitter buttons

Heb je sociale media nodig in je bedrijf?

seo-website-optimalisatie

SEO Betekenis voor uw website – Hoger in Google

Social Media Marketing

Social Media Marketing: een must!

Waar sta ik in Google ?

Mijn website vindbaar maken met deze 14 SEO tips

Online aanwezigheid - Hoe een goede website maken

Waarom een goede website essentieel is

Mailing versturen

Een mailing versturen doe je zo!

seo-optimalisatie-proces

Bovenaan in Google met SEO optimalisatie