Gesproken zoekopdrachten en SEO

Guy Hacha
Guy Hacha

Gesproken zoekopdrachten - Ok Google

Alles wat je moet weten over gesproken zoekopdrachten en voice search SEO

Voice search of gesproken zoekopdrachten, de hot topic van de afgelopen paar jaren. Waar het tot voor kort nog in zijn kinderschoenen stond, zijn gesproken zoekopdrachten tegenwoordig een heus begrip waar niemand meer om heen kan.

Niet alleen gebruiken steeds meer smartphone bezitters hun spraakassistent (Ok Google, Siri, Bixby), ook kopen mensen steeds meer slimme speakers.

Het bijzondere aan deze trend is dat het een significant verschil brengt in de manier waarop mensen informatie zoeken op het internet.

Daarom is voice search SEO nog belangrijker dan we in eerste instantie aannamen. In dit artikel zullen we wat dieper ingaan op de gesproken zoekopdracht en voice search SEO.

Wat is Voice Search en hoe werkt het?

Voice search (ofwel gesproken zoekopdrachten) is een technologie die gesproken woorden kan herkennen en toe kan passen als getypte tekst. Dit werkt via het ASR systeem (Automatische Spraakherkenning) dat spraak omzet naar tekst. Google gebruikt vervolgens deze tekst om een gerichte (zoek)opdracht uit te voeren. Dit gehele proces heeft grofweg 4 fases:

 • Het filteren van het geluid (de gesproken woorden onderscheiden van de andere geluiden)
 • Het digitaliseren van het geluid naar tekst
 • Het analyseren van de gesproken zoekopdracht
 • Het herkennen van patronen in de tekst

Het is natuurlijk geen geheim dat Google zonder twijfel de meest geavanceerde ASR technologieën ter wereld heeft. De AI (Artificiële Intelligentie) die deze data verwerkt, heeft toegang tot miljoenen zoekopdrachten die het kan gebruiken om een model te creëren en bepaalde patronen te herkennen. Alle nieuwe zoekopdrachten worden getoetst met deze informatie.

En dat is wel zo handig, want voice search wordt overal gebruikt, van binnenshuis tot in de auto tijdens het rijden

Doordat ze toegang hebben tot zo veel verschillende gesproken zoekopdrachten, heeft de ASR een goed idee van de verschillende dialecten en intonaties die er voor een woord worden gebruikt, dit heeft er toe geleid dat Google’s AI tot wel 95% precies kan herkennen wat er wordt gezegd. En dat is wel zo handig, want voice search wordt overal gebruikt, van binnenshuis tot in de auto tijdens het rijden.

Veranderen slimme speakers ons zoekgedrag?

Ja, heel erg zelfs. De trend die we op dit moment zien is dat vooral 55+ers en kinderen voice search verkiezen ten opzichte van een tekst intikken op een telefoon, tablet of computer. Een belangrijk verschil tussen gesproken zoekopdrachten en de traditionele vorm van zoeken is dat slimme speakers en assistenten geen SERP (Search Engine Results Page) gebruiken.

Heb je al een SEO analyse laten doen voor je website?

Als je op een computer googled naar “Beste restaurant Antwerpen” dan zal je een pagina vol krijgen met de hoogst scorende opties.

Bij slimme speakers en spraakassistenten krijg je simpelweg één antwoord. Dit kan bijvoorbeeld “Het beste restaurant in Antwerpen is ’t Fornuis” zijn. Dit is werkelijk een revolutie op de manier waarop mensen hun page rankings in Google moeten benaderen.

Voice search SEO is belangrijker dan ooit als je hiervoor wilt ranken. Een paar van de belangrijkste punten waar je hierbij op moet letten zijn:

 • Long tail keywords en vraagwoorden: getypte zoekopdrachten zijn vaak een verzameling van belangrijke keywords, terwijl voice searches juist een heel organische zinsverloop kennen. Maak hier optimaal gebruik van door juist te scoren op de relevante long tail keywords en vergeet niet om vraagwoorden zoals “waar”, “wanneer”, “wie”, “hoe”, etc.. te gebruiken als dit kan en nodig is.
 • Optimaliseer je website op het gebied van Pagespeed, het hebben van een HTTPS domein, domein autoriteit hebben, het geïndexeerd hebben van alle website pagina’s, mobiel vriendelijk zijn en local search optimization hebben.
 • Daarnaast is het gigantisch belangrijk dat jouw site optimaal een vraag kan beantwoorden. Let hierbij op 3 factoren:
  1. Lengte van het antwoord. Als jouw antwoord te lang is, dan is dit onhandig om door de slimme speaker/smartphone te “lezen”.
  2. Formulering van de tekst. Alhoewel de informatie op een beknopte manier opgelezen moet worden, moet het wel natuurlijk klinken. Let er bijvoorbeeld op dat de zinnen geen verzameling van keywords worden, maar als een kloppend verhaal te lezen (en te horen) zijn.
  3. Of het goed uit te spreken is. Een tekst kan grammaticaal kloppen en niet te lang zijn, maar het is ook belangrijk dat de tekst daadwerkelijk op een natuurlijke manier kan worden “gelezen”. In vakjargon noemen we dit elocution (dictie of stemexpressie). Een op te lezen tekst met heel veel getallen erin zal hier bijvoorbeeld slecht in ranken.

Lees ook:

Gratis SEO Analyse

4 redenen om een gratis SEO analyse te doen

Video maken voor sociale media

Hoe zelf een Video maken?

Heb je sociale media nodig in je bedrijf? Facebook en Twitter buttons

Heb je sociale media nodig in je bedrijf?

seo-website-optimalisatie

SEO Betekenis voor uw website – Hoger in Google

E-mail maken - nieuwsbrief aanmaken

Hoe een performante e-mail maken?

Social Media Marketing

Social Media Marketing: een must!

Waar sta ik in Google ?

Mijn website vindbaar maken met deze 14 SEO tips

Online aanwezigheid - Hoe een goede website maken

Waarom een goede website essentieel is

Mailing versturen

Een mailing versturen doe je zo!

seo-optimalisatie-proces

Bovenaan in Google met SEO optimalisatie