Mijn website vindbaar maken met deze 14 SEO tips

Guy Hacha
Guy Hacha

SEO tips en optimalisatie tips

Hoe scoort mijn website in Google tussen miljoenen anderen?

“Waar sta ik in Google?” is een belangrijke vraag. Op internet vinden we miljoenen websites. Om de vindbaarheid van je website te vergroten, is de boodschap dan ook: opvallen.

Welke factoren maken dat jouw website in de positieve zin opvalt tussen zoveel anderen? We zochten het even uit en geven je 14 SEO tips voor een betere vindbaarheid van jouw website in Google.

14 SEO Tips om de vindbaarheid te vergroten

Extra tip

Laat een SEO Analyse uitvoeren van je website en gebruik deze als actieplan voor je verdere zoekmachine optimalisatie.

1. Tips voor backlinken

Teruglinken blijft de boodschap. Hierbij gebruik je beter backlinks van 10 verschillende domeinen dan 10 links van hetzelfde domein. Diversiteit bij het teruglinken is een belangrijke factor die bijdraagt tot vergroten van de vindbaarheid van je website.

2. Autoritatieve domeinen scoren hoger in Google

De autoriteit van een hele website belangrijker is dan de autoriteit van een enkele pagina van die website. Daarbij geldt ook nog eens dat links naar je homepage ook het aantal bezoekers op andere pagina’s van die site zullen verhogen. Ook dit is mogelijk een antwoord op de vraag “Waar sta ik in Google?”.

3. Volledige, goed leesbare en diepgaande informatie lokt bezoekers en verhoogt de vindbaarheid

In de begindagen van het SEO gebeuren lette Google enkel op het aantal keer dat een bepaald keyword in je tekst verscheen. Dit had als gevolg dat de kwantiteit van het keyword soms belangrijker werd dan de kwaliteit van een tekst. Deze tijd is nu voorbij! De kwaliteit van content heeft nu de bovenhand.

Google zoekt niet langer naar exacte overeenkomsten met de gebruikte woorden, maar naar de betekenis erachter. Zo kun je een vraag in je eigen woorden intikken en krijg je meteen ook een duidelijk antwoord. Deze ontwikkeling heeft een grote invloed op het optimaliseren van  content voor SEO.

Google houdt van content die een onderwerp tot in de diepte uitspit.

Deze stelling wordt volledig ondersteund door divers onderzoek. Het is wel een must dat je weet wat Google als goed leesbare, volledige en diepgaande informatie beschouwt.

Wie een traditioneel gebouwde website onderzoekt, komt tot de vaststelling dat het gebruik van tags en de autoriteit van een website niet noodzakelijk tot een hoge ranking leiden. Wanneer we bepaalde sites bekijken, komen we tot de ontdekking dat een aantal sites die technisch helemaal in orde zijn toch laag scoren op autoriteit en de inhoud van de content. Het topic wordt niet grondig genoeg besproken.

Hier tegenover staan sites die werkelijk geen enkel aspect van een onderwerp onderbelicht laten. Hoe vollediger je een topic beschrijft, hoe beter. Zelfs een triviaal onderwerp zoals een recept zal een hogere ranking krijgen als je bijvoorbeeld niet enkel een lijst geeft van de ingrediënten, maar ook meer informatie over de herkomst en het verbouwen van de ingrediënten.

4. Lange versus korte teksten

Lange artikels krijgen een betere Google ranking dan kortere artikels. Ook naar dit feit werd wetenschappelijk onderzoek verricht. Eerder viel al op dat langere artikels het beter doen dan korte. Een oorzaak hiervoor is dat langere artikels vaker gedeeld worden op sociale media.

Een andere theorie gaat ervan uit dat langere teksten automatisch het onderwerp beter en met meer diepgang beschrijven. Zo krijgt Google een beter inzicht in het onderwerp van je artikel. Het is ook mogelijk dat mensen die langere content schrijven dit met meer zorg doen, waardoor de kwaliteit erop vooruit gaat.

5. Met een https URL rank je hoger in Google

Google bevoordeelt websites met een https link, de “s” staat voor “secure”. Het is een feit dat het https protocol je een hogere ranking zal bezorgen. Om van http naar https te gaan komt er heel wat technische kennis kijken, je moet zelf beslissen of je de overstap daadwerkelijk maakt.  Voor je de stap zet, raden we je daarom eerst aan de richtlijnen van Google goed door te nemen.

6. Er bestaat geen correlatie tussen Schema markup en je Google Ranking

In theorie zorgt Schema markup ervoor dat Google je content beter kan begrijpen. Door die betere verstaanbaarheid wordt je website aan meer bezoekers getoond. Zo kunnen data tags het verschil maken tussen een specifiek begrip en een algemeen begrip met dezelfde naam. Schema wordt ook ingezet om beoordelingen van de producten die je in je webwinkel verkoopt te tonen. Dit zou in theorie je ranking positief kunnen beïnvloeden. Er is sprake van dat Google deze techniek in de toekomst meer zal gebruiken. Momenteel tonen analyses aan dat dit nog niet het geval is.

7. Kortere URL’s geven een betere ranking

Kortere URL’s worden beter begrepen door Google. Van langere URL’s worden slechts de 5 eerste woorden gelezen. Dit is gemakkelijk in de praktijk toe te passen. Wie WordPress gebruikt, kan dit gewoon aangeven door op de juiste button te klikken in de instellingen voor de URL. Je doet er goed aan om een URL te kiezen die slechts een paar woorden bevat en gerelateerd kan worden aan de zoekterm.

We raden je niet aan om oude URL’s op deze manier te gaan omvormen, want hierdoor kunnen ernstige SEO-problemen ontstaan. Soms kunnen de woorden die je in een URL gebruikt, gewoon uit de zoekterm bestaan. Lange URL’s verwijzen trouwens meestal naar een pagina die ver van de homepage is verwijderd en daardoor minder autoriteit heeft.

8. Afbeeldingen zorgen voor een betere ranking

Onderzoek wijst uit dat content met afbeeldingen veel meer gedeeld wordt op sociale media. Een afbeelding kan echt het verschil maken. Toch maakt het niet uit of je een aantal  afbeeldingen gebruikt of slechts één. Integendeel zelfs, een te groot aantal afbeeldingen zwakt het positief effect op je Google ranking af.

9. Een exact keyword heeft een beperkte invloed op de vindbaarheid van je website

In de beginjaren van de zoekmachines was de titel tag het fundament van SEO. Dit element geeft namelijk een kort overzicht waar je webpagina over gaat en geeft dus inzicht in het topic. Nu kiest Google meer voor een semantische benadering.

De correlatie tussen de titel tag en de ranking in Google, bestaat nog steeds maar deze is minder belangrijk geworden. Google hoeft dus niet langer een exacte match te zien tussen je topic en de titel tag om te begrijpen wat het onderwerp van je website is. Opzoekingen in Google wijzen uit dat we ook zoekresultaten krijgen waarvan de titel tag niet helemaal overeenkomt met het topic.

10. Pagina’s die snel laden, krijgen een hogere ranking

Is de ranking van websites die snel laden wel echt hoger?

We onderzochten dit en kwamen erachter dat een snellere laadtijd van een website wel degelijk voor een hogere ranking zorgt.

Er is een zeer sterke correlatie tussen deze twee factoren. Het speelt natuurlijk ook mee dat mensen met een snelle site gemiddeld meer aandacht besteden aan SEO. In ieder geval kan een snelle site nooit kwaad voor de vindbaarheid van je website.

11. Een groter aantal backlinks zorgt voor een hogere ranking

Er wordt van uitgegaan dat backlinks niet meer zo belangrijk zijn voor SEO. Toch bracht ons onderzoek aan het licht dat een groot aantal backlinks zorgen voor betere resultaten in de Google ranking. Het feit dat de algoritmes steeds wijzigen, verandert daar blijkbaar weinig aan.

12. Er bestaat een link tussen de autoriteit van een site en de Google ranking

Als een website een grote autoriteit heeft in haar vakgebied, dan krijgt deze een hogere Google ranking. Dit heeft als gevolg dat de meeste SEO experts het erover eens zijn dat het beter is om één link te hebben van een autoritatieve site dan tientallen van een minder goed aangeschreven site.

13. Een exacte overeenkomst met de ankertekst correleert met de rankings

Na de Penguin update adviseerden vele SEO experts tegen backlinks met een exacte overeenkomst met de ankertekst. Ondertussen heeft onderzoek echter uitgewezen dat dit gegeven uit de begintijd van de SEO nog steeds belangrijk is, er is een overeenkomst met een hoge ranking. Google keurt deze praktijk af. Daarom raden we aan om deze techniek niet te gebruiken als je je afvraagt waar je in Google staat. Beter is het om gebruik maken van een “natuurlijke” variatie aan ankerteksten.

14. Lage bounce ratings verhogen de vindbaarheid van je website in Google

Onderzoek leert dat de gebruikerservaring belangrijk is om een hogere ranking te behalen. Dan denken we aan lage bounce ratio’s, de tijd dat iemand op een site spendeert en de doorklikratio. Toch mag je niet concluderen dat lage bounce ratio’s op zich tot een hogere ranking leiden. Het is slechts een neveneffect van goede content. De vraag “Waar sta ik in Google?” heeft meer te maken met de kwaliteit van je website.

Opmerking: hoe evolueert de SEO en het optimaliseren van websites met de opkomst van de gesproken zoekopdrachten?

Lees ook:

Gratis SEO Analyse

4 redenen om een gratis SEO analyse te doen

Video maken voor sociale media

Hoe zelf een Video maken?

Gesproken zoekopdrachten - Ok Google

Gesproken zoekopdrachten en SEO

Heb je sociale media nodig in je bedrijf? Facebook en Twitter buttons

Heb je sociale media nodig in je bedrijf?

seo-website-optimalisatie

SEO Betekenis voor uw website – Hoger in Google

E-mail maken - nieuwsbrief aanmaken

Hoe een performante e-mail maken?

Social Media Marketing

Social Media Marketing: een must!

Online aanwezigheid - Hoe een goede website maken

Waarom een goede website essentieel is

Mailing versturen

Een mailing versturen doe je zo!

seo-optimalisatie-proces

Bovenaan in Google met SEO optimalisatie