Wat zijn sleutelwoorden – Keyword onderzoek 10 tips

Guy Hacha
Guy Hacha

Keyword onderzoek en wat zijn trefwoorden

Wat zijn sleutelwoorden en waarom is keyword onderzoek nodig?

Keyword onderzoek is van groot belang.
Maar wat zijn sleutelwoorden? Keywords (of sleutelwoorden) zijn de woorden die je intikt in een zoekmachine wanneer je op zoek bent naar een artikel of product, of gewoon naar het antwoord op een vraag waarmee je in je hoofd zit. Dankzij deze trefwoorden kun je vinden waar je naar op zoek bent. Zoekwoorden zijn belangrijk voor al wie een website maakt, een online artikel of een blog schrijft.

Hoe kies je de juiste trefwoorden?

Uiteraard is het belangrijk dat de keywords die je gebruikt gerelateerd zijn aan het onderwerp van je website, artikel of blog. Je kunt zelf nadenken over welke woorden mensen zouden kunnen gebruiken om iets over het onderwerp te vinden waar jij informatie over wil schrijven.

Een andere optie is om onderzoek te doen naar zoektermen, “keyword research” of “trefwoorden onderzoek”.

Dit kun je onder andere doen door een tool van Google te gebruiken: de keyword tool van Google Adwords. Zo kun je nagaan hoe dikwijls het zoekwoord waar jij aan denkt gebruikt word.

Zoekwoord optimalisatie

Wie artikels schrijft, zal zeker al eens hebben gehoord van zoekwoord optimalisatie. Er bestaan verschillende manieren om bezoekers je artikel te laten vinden, maar de beste methode om dit zonder kosten te bereiken, is om in zoekmachines te verschijnen met behulp van het gebruik van relevante keywords.

Belangrijk is een website analyse te doen en vervolgens een keyword onderzoek.

Wie opzoekingen doet, zal op die manier kunnen doorklikken naar je artikel en zo vinden waar ze naar op zoek zijn. Hoewel de zoekmachines je site in hun resultaten opnemen of je nu wel of niet gebruik maakt van keyword optimalisatie, kun je hier toch nog een beetje bij helpen.

Het belang van zoekwoord onderzoek

Door aan keyword onderzoek te doen, is het mogelijk om de meest gezochte keywords te detecteren. Als je deze op een gepaste manier gebruikt in je content, kun je er zeker van zijn dat de zoekmachines je een hogere ranking zullen geven voor het gebruik van deze termen.

Zoekwoord dichtheid

Als je aan het schrijven bent en daarbij zoekwoorden gebruikt, wordt het aantal keer dat je een bepaald keyword gebruikt aangeduid als de zoekwoord dichtheid. Als je artikel bijvoorbeeld 400 woorden telt en het keyword wordt er 4 keer in gebruikt, dan spreken we over een keyword dichtheid van 1%. Het zoekwoord wordt dan 1 keer gebruikt per 100 woorden. Er bestaat nogal wat discussie over hoe dikwijls je het keyword zou moeten gebruiken, maar er wordt aanbevolen dat je dit minstens 1 keer per 100 woorden zou doen.

De beste plaats voor zoekwoorden.

Het is ook belangrijk waar je de keywords gebruikt. Je kunt ze het best op de volgende plaatsen gebruiken:

  • Aan het begin van de titel
  • In de eerste zin
  • In de laatste zin
  • Verspreid in het middenstuk van het artikel, op een natuurlijke wijze!

Kies voor natuurlijk woordgebruik

Hoewel zoekwoord optimalisatie strategisch belangrijk is voor wie artikelen schrijft, is het ook belangrijk dat je tekst natuurlijk overkomt. Uiteraard wordt je tekst niet alleen door zoekmachines bezocht, maar krijg je ook mensen over de vloer die je artikel echt lezen. De kans is groot dat deze lezers wegblijven als ze nog maar vermoeden dat je je tekst opzettelijk vol met keywords hebt gestopt. Schrijf altijd met je mogelijke bezoekers in het achterhoofd!

Keyword onderzoek als voorbereiding

Dat is de reden waarom het zo belangrijk is om eerst heel wat voorbereidend werk te verrichten vooraleer je je tekst begint te schrijven. Het is pas op de tweede plaats nodig om je zorgen te maken over de keywords die je er al dan niet in hebt gestopt. Het maakt niet uit hoe goed je de keyword optimalisatie hebt voorbereid. Je site zal geen hoge ogen gooien als je lezers niet geïnteresseerd zijn in het leesvoer dat jij ze aanbiedt.

Jouw content moet goed geschreven zijn en tegelijk interessante informatie bevatten.

Je artikel schrijf je namelijk altijd met wat de lezer nodig heeft in het achterhoofd.

Een teveel aan zoektermen werkt averechts.

Hoewel we allemaal weten dat het nodig is om keywords in een artikel te gebruiken, is de kans groot dat zoekmachines er helemaal niet blij mee zijn wanneer je te veel keywords in je artikel gebruikt. Zoekmachinegiganten zoals Google zijn er zich van bewust dat copywriters en internet marketeers op deze manier hun ranking proberen te verbeteren. Je wordt door hen in ieder geval niet beloond als je te snel en te veel keywords in je content propt. Als ze dat wel zouden toelaten zou het te gemakkelijk zijn om een lage ranking van slechte kwaliteit tot helemaal bovenaan te loodsen.

Zoekwoorden zijn ook niet alles

Als we voortborduren op wat we hierboven hebben geschreven, is het belangrijk om je te realiseren dat Google zoveel meer bekijkt dan alleen de keywords om de ranking van je website te bepalen. Het bedrijf kijkt ook naar wie teruglinkt naar jouw site, hoe je linkt naar je eigen pagina’s, hoe goed de lay-out van je site is en nog het belangrijkst van al, of je website wel de informatie geeft waar je bezoekers naar op zoek zijn.

Keyword onderzoek is zeker iets dat je moet opnemen in de artikels die je schrijft als je je voordeel wil doen met het gratis websiteverkeer dat je krijgt van zoekmachines. Het is evenzeer belangrijk om aan de kwaliteit van je blog te werken. Zo zullen de bezoekers wel volgen.

Lees ook:

Gratis SEO Analyse

4 redenen om een gratis SEO analyse te doen

Video maken voor sociale media

Hoe zelf een Video maken?

Gesproken zoekopdrachten - Ok Google

Gesproken zoekopdrachten en SEO

Heb je sociale media nodig in je bedrijf? Facebook en Twitter buttons

Heb je sociale media nodig in je bedrijf?

seo-website-optimalisatie

SEO Betekenis voor uw website – Hoger in Google

E-mail maken - nieuwsbrief aanmaken

Hoe een performante e-mail maken?

Social Media Marketing

Social Media Marketing: een must!

Waar sta ik in Google ?

Mijn website vindbaar maken met deze 14 SEO tips

Online aanwezigheid - Hoe een goede website maken

Waarom een goede website essentieel is

Mailing versturen

Een mailing versturen doe je zo!